Digitální peněženka: Alternativa k platebním kartám a hotovosti
06. 05. 2023

Digitální peněženka: Alternativa k platebním kartám a hotovosti

V dnešní době se stále více lidí v Česku obrací k novým platebním metodám, jako je například digitální peněženka. Tu můžete používat namísto klasické platební karty nebo hotovosti. V tomto článku se proto zaměříme na to, jak vlastně digitální peněženka funguje a jaké jsou její výhody.

Co je digitální peněženka a jak ji používat

Digitální peněženka je elektronický nástroj, který umožňuje uživatelům ukládat, přijímat a posílat peníze pomocí mobilních aplikací nebo webových stránek. Díky ní můžete propojit svoje kreditní nebo debetní karty, bankovní účty nebo platební brány a současně ji používat podobně jako klasickou peněženku. Jen namísto fyzických peněz jsou v ní peníze uloženy v digitální formě.

V digitální peněžence můžete mít také uložené své bankovní karty a platit s nimi jednodušeji i v klasickém kamenném obchodě. K platebnímu terminálu přiložíte namísto platební karty svůj chytrý telefon s digitální peněženkou. Platbu potvrdíte otiskem prstu na svém telefonu.

Je to velmi rychlé a snadné. Nemusíte si pamatovat žádný PIN, navíc je platební karta uložená v digitální peněžence bezpečnější. Když vám fyzickou platební kartu někdo ukradne a bude s ní nakupovat po menších částkách, nemusí zadávat PIN. Může tak nakupovat do doby, než krádež zjistíte a kartu zablokujete, anebo ji zablokuje až banka, protože jí bude podezřelé časté a neobvyklé používání.

Digitální peněženka tedy umožňuje uživatelům snadněji a bezpečněji platit za zboží a služby, posílat peníze přátelům či rodině a stejně tak přijímat platby. Některé digitální peněženky nabízí další funkce, jako jsou slevy a bonusy za platby, zprávy o transakcích, historie plateb nebo možnost správy více měn.

Digitální peněženky v Česku: oblíbený a preferovaný platební nástroj

Podle posledních průzkumů používá digitální peněženku při placení v obchodech či v e­‑shopech každý třetí Čech. Nejpopulárnější je u mladých. Ve věkové kategorii 18 až 26 let využívá digitální peněženku dokonce téměř každý druhý.

Většina Čechů si na své digitální peněženky nahrává spíše menší částky, do dvou tisíc korun. Vyšší částky v digitálních peněženkách mají spíše muži, kteří tento platební prostředek také používají častěji než ženy.

Bezpečnost digitálních peněženek a online plateb

Digitální peněženky jsou bezpečným mezičlánkem mezi bankovním účtem a online platbami. Při použití digitální peněženky se nezveřejňují údaje o vašem bankovním účtu nebo platební kartě, což snižuje riziko zneužití těchto informací. Většina poskytovatelů digitálních peněženek používá pokročilé šifrování a bezpečnostní opatření k ochraně vašich údajů a peněžních transakcí.

Změní digitální peněženky způsob placení v Česku?

Použití digitální peněženky přináší uživatelům i další výhody, jako jsou rychlejší a pohodlnější platby, snadný přístup k penězům a možnost sledovat své transakce v reálném čase. Téměř polovina uživatelů používá peněženky především k platbám online, zatímco necelé dvě pětiny jimi platí v kamenných obchodech.

Tři z deseti Čechů jsou podle posledních průzkumů přesvědčeni, že placení digitální peněženkou může v dohledné době nahradit platby v hotovosti. Mladá generace a muži jsou o tom přesvědčeni mnohem jednoznačněji než ženy, senioři a překvapivě i obyvatelé větších měst.

Moderní, pohodlná a bezpečná alternativa

Dnes už je jisté, že digitální peněženky představují skvělou alternativu k platebním kartám nebo hotovosti. Jejich rostoucí popularita, zejména mezi mladou generací, naznačuje, že se stávají stále důležitějším platebním nástrojem.

Stále však nesmíme zapomínat, že ať už využíváme jakékoli platební nástroje, je potřeba dbát na bezpečnost, a také správně a s rozvahou přistupovat ke svým financím, platbám i investicím. Pokud se potřebujete o čemkoliv z této oblasti poradit, neváhejte se na mě obrátit prostřednictvím stránky s mými kontaktními údaji.

Jan Vilikus
Autor: Jan Vilikus

Ve světě bankovnictví se pohybuji od roku 1994. Průzkumy ukazují, že až 80% lidí se v průběhu života setká s určitými finančními problémy. Asi Vás teď překvapí, že ve většině případů není problém v tom, že by lidé málo vydělávali , ale chyba je ve špatném zacházení a hospodaření s penězi.

Tento web Vám pomůže vyznat se ve složitém světě finančních produktů. Stačí si přečíst několik článků na tomto webu a uvidíte, že základní přehled se Vám dostane pod kůži velmi rychle. Žádný "finanční poradce" pak nebude mít šanci Vás jakkoli obalamutit. Profese finančního poradenství v ČR utrpěla mnoho šrámů.

Hlavní příčinou je zejména její nedostatečná regulace. Této profesi se v dnešní době věnuje celá řada rádoby "odborníků", kteří vědomě či z neznalosti prodávají nevhodné nebo špatně nastavené finanční produkty. Ptáte se jak se bránit ? Posuzujte své poradce podle toho, jak přemýšlí o Vašich penězích. V praxi je samozřejmě velmi obtížné toto zjistit předem , ale právě kvůli tomu je zde tento web. Všechny rady a doporučení, které zde najdete, jsou vyzkoušené v praxi a mají svůj základ v logickém přemýšlení o životě a penězích.

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Dvakrát do měsíce si přečtěte tipy pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů